Шамата медитация

Шамата медитация как да я практикуваме, полезна информация от нашите опитни и високо квалифицирани инструктури по информация от интернет

Шамата медитация

Ръководство за начинаещи за шамата медитация

Спокойно пребиваване. Спокойствие. Звучи като това, което всички бихме искали повече в ежедневието си. Това са качества, култивирани чрез шамата медитация и буквалния превод на будистката дума.

„Някои традиции говорят за два вида медитация, медитация на прозрение (випасана) и спокойна медитация (шамата)“, пише Аджан Брам, автор на Mindfulness Bliss и Beyond: A Meditator’s Handbook.

Випасана медитацията носи прозрение чрез практика на виждане и разпознаване. Шамата медитацията, известна още като медитация на вниманието, култивира спокойствие, донесено чрез концентрация. Представете си двамата като стиснати ръце на благословия.

„Всъщност двете са неделими аспекти на един и същ процес. Спокойствието е мирното щастие, родено от медитацията; прозрението е ясното разбиране, родено от същата медитация. Спокойствието води до прозрение, а прозрението води до спокойствие.“

Как да практикуваме шамата медитация

Този стил на медитация е много прост. Не е лесно, но просто. Това е част от неговата красота и широко разпространена привлекателност. Водещият принцип на практиката е „не прекалено стегнато, не твърде свободно“. Приложете тази нежна, балансирана инструкция към седалката, дъха си, практиката и себе си. Ето как.

Мястото

Много уроци по йога започват с учителя, който ни инструктира да „заемем удобно място“. Но какво означава това? В шамата медитацията вашето място и стойка са в основата на практиката.

Традиционно шамата медитацията се практикува в седемточковата поза на Вайрочана – представете си седяща статуя на Буда или Шива. Тъй като всички тела са (красиво!) различни, „удобното“ може да изглежда като нещо друго. Ето седем точки, които трябва да имате предвид за тялото си:

Седнете на възглавница, на стол или легнете.

Изправете гърба си. Не прекалено стегнато, не твърде свободно.

Поставете ръцете си в удобна за вас позиция. Те могат да бъдат с длани нагоре или надолу върху коленете, бедрата или в скута ви, или ако лежите, отстрани или нежно почивате на корема.

Отпуснете раменете си. Това отваря гърдите ви и, символично, сърцето ви.

Дръжте главата си в удобна позиция. Това може да означава леко издърпване на главата назад в пространството, така че да е върху гръбначния ви стълб, или леко прибиране на брадичката.

Отпуснете челюстта си.

Отворете или затворете очите си. Ако очите са отворени, дръжте погледа си мек. Не прекалено стегнато, не твърде свободно.

Дъхът

Нека дъхът ви бъде. Забележете го, докато се движи навътре и навън. Вътре и вън. Вътре, навън.

Това е. Практикувате шамата медитация.

Практиката

Тук идва „просто, но не лесно“. Докато практикувате да забелязвате дъха си, почти веднага бърборенето на ума ще започне да се бори за вашето внимание. Къде е добро място да се срещнете с приятеля си на кафе утре? Кой маршрут трябва да поемете, за да стигнете до там? Чакай, колата има ли нужда от бензин?

Преди да успеете да осъзнаете, че е започнало, вие сте дълбоко в размисли за бъдещето или миналото.

Когато забележите мисли, практикувайте да ги пускате. Пема Чодрон съветва съзнателно потвърждение на мисълта:

„Когато осъзнаете, че сте мислили, вие го наричате „мислене“. Когато умът ви се отклони, вие си казвате „мислене““, пише Чодрон в „Започнете откъдето сте: Ръководство за състрадателен живот“.

„Независимо дали мислите ви са насилствени, страстни или пълни с невежество и отричане; дали мислите ви са тревожни или страшни; независимо дали мислите ви са духовни мисли, приятни мисли за това колко добре се справяте, утешителни мисли, възвишаващи мисли, каквито и да са те – без осъждане или грубост, просто означете всичко това „мислене“ и правете това с честност и нежност.”

Не прекалено стегнато, не твърде свободно.

Върнете се към дишането.

Повторете, ако е необходимо.

Ползите от медитацията Шамата

Много проучвания разглеждат ползите от шамата медитацията. Предимствата на тази проста практика са многобройни и холистични – физически, емоционални, междуличностни.

В проучвания на пациенти, лекувани за ХИВ, рак на гърдата и ревматоиден артрит, шамата медитацията изглежда засилва отговора на имунната система за борба с болестите. Американската сърдечна асоциация установява, че медитацията шамата може да предложи ползи за тези със сърдечни заболявания. Шамата медитацията може също да смекчи когнитивния спад.

Шамата медитацията е полезна за тези с тревожност, депресия, стрес и помага за намаляване на това, което лекарите наричат ​​„обща психопатология“. Практиката може да бъде полезна като допълнително лечение за наркомания и може да увеличи чувството на състрадание към себе си и задоволство от тялото.

Докато изваждате шамата от възглавницата в живота си, може да забележите подобрение в цялостното благосъстояние. Настройването и наблюдението, практикувани в шамата, ни помагат да изпитваме удоволствие от живота си, докато го живеем, като присъстваме в момента. Чрез нашата практика ние също така ставаме подготвени да издържаме на трудните моменти в живота.

Не прекалено стегнато, не твърде свободно.

Източник за йога Шамата медитация: https://www.himalayanyogainstitute.com/9-yogic-breathing-practices-mind-body-balance-healing/

Ето и едно интересно и полезно видео за йога дихателни упражнения, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники за йога дихателни упражненияритмично махово дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО

Или да прочетете и другите ни статии, написани от нашите професионални инструктори по йога:

Йога дихателни упражнения

Дишане упражнения и техники

Ритмично махово дишане

Йога алтернативно дишане упражнения и техники

  • Първи подготвителен етап;
  • Втори подготвителен етап;
  • Терапефтични ефекти

Пълноценно дишане упражнения и техники

„Само малцина умират от внезапен недостиг на въздух, обаче много хора загиват, защото години наред не са дишали достатъчно.”Амакеер

Сърдечна честота и системи за дишане

Някога лекарят на Александър Велики записал: „Ако няма здраве, разумът не може да открие сам себе си, знанието не може да се прояви, силата не може да се бори, богатството става излишно, а интелектът не може да се употреби.”