Сърдечна честота

Сърдечна честота и системи за дишане, полезна информация от нашите опитни и високо квалифицирани инструктури.

Сърдечна честота и системи за дишане

Някога лекарят на Александър Велики записал: „Ако няма здраве, разумът не може да открие сам себе си, знанието не може да се прояви, силата не може да се бори, богатството става излишно, а интелектът не може да се употреби.”

Обездвиждането е съвременна и широко разпространена болест. Даваме ли си сметка докъде ще ни доведе всичко това?

Днес в някои американски фирми работодателят плаща на сътрудниците си за всеки избяган километър. Така той преценил, че ще му излезе по-евтино, отколкото да плаща болнични поради болестите предизвикани от обездвижване. (Тошков, Л.)

Джогингът е нов стил на поведение. Когато запитали Мур, защо хората бягат, той отвърнал: „Трудно ще отговоря на този въпрос. Да отговориш на него е все едно да описваш красиви цветове на някого, който е сляп по рождение.” Към това 55-годишният рекордьор Пол Рис добавил: „Който пита какво е любов, никога не се е влюбвал. Който пита защо бягате, никога не е бягал. Само влюбените и бегачите знаят това.”

Здравето е комплекс от пълен физически, психически и социален комфорт, а не само състояние без болести и изтощение

Световна здравна организация.

След като разглеждаме системите за дишане, невъзможно е да подминем и органът сърце. Това е органа, който изпълнява транспортната функция на кислорода и въглеродния двуокис. В това число влиза белия дроб и други органи, но сега ще се спра само на сърдечната дейност, за да може да разгледам една друга система за тренировъчно дишане. Системните тренировки за издръжливост довеждат до хипортрофия на сърдечния мускул. След напрегната дейност тренираното сърце по-бързо нормализира състоянието си. При честота около 140 удара в минута нуждата на сърдечния мускул от кислород е такава, че стимулира укрепването на сърцето. Смисълът на физическите упражнения, а следователно и на бягането е да развият „спортно” сърце с увеличен ударен обем. Оттук следва, че ако изисквате от сърцето си повече, то става по-добра помпа, силата му се увеличава, нараства устойчивостта му срещу сърдечните заболявания.

Изчисляването на максималната сърдечна честота е съвсем просто

При всеки човек резултатът е различен. Можете да го получите като от 220 извадите броя на годините си. Ако сте на 40 години, вашата максимална сърдечна честота ще бъде около 180, ако сте на 30, тя ще се движи около 190 и т. н. Клиническият опит показва, че упражненията и тренировките, които довеждат до 75% максимален обем (изразено с честотата на пулса), предизвикват големи и благотворни промени в сърдечно-съдовата дейност. Ако искате сега да пресметнете колко интензивно трябва да тренирате, най-напред изчислете максималната си сърдечна честота.

След това застанете неподвижно и още веднъж си премерете пулса (премерете го едва след като сте си починали няколко минути). Разликата между пулса в състояние на покой и максималната сърдечна честота умножете по 0.75, полученото произведение прибавете към пулса в състояние на покой и ще получите стойността на сърдечната честота. Почти през цялото време на тренировката трябва да бягате с такава скорост, че пулсът ви да съвпада приблизително с честотата, изчислена по описания начин.

Как пулсът ви ръководи при тренировките (по Джим Фикс)

Мъже

ВъзрастМинималенОптималенМаксимален
25137166195
30133162190
35130157185
40126153180
45123149175
50119145170
55116140166
60112136160
65109132155

Жени

ВъзрастМинималенОптималенМаксимален
25130157185
30126153180
35123149175
40119145170
45116140165
50112136160
55109132155
60105128150
65102123145

Не е необходимо пулсът да се мери всеки път, когато бягате, но все пак трябва да го правите на месец, месец и половина. Нормална реакция на физическото напрежение, т.е. на по-голямото натоварване, е повишеното систолично налягане. При максимално натоварване то се увеличава от 190 до 240 мм Hg. (По новата СИ кръвното налягане се измерва в килопаскали, като 10 мм живачен стълб се равняват на 1,3 килопаскала. При интензивна тренировка (75 %) сърцето добре използва кислорода, затова няма вероятност да се стигне до сърдечно увреждане.

Днешна сериозна заплаха за здравето е масовата компютризация

Вайзенбаум например изказва мнение, че „програмистът е творец на светове, в които той е единствен законодател”. По-късно млада психоложка А. Иванова изтъква: „В този синтетичен свят могат да не действат силите на гравитацията, трите основни закона на физиката и т. н., в тях всичко става по волята на програмиста.” „животът в света извън действителността, в света от символи на трепкащия екран, дава на „програмиста наркоман” чувството на могъщество и сила. Неговият свят е прецизен и безкрайно чист, всичко следва неговите закони.

Колкото по-активно програмистът се занимава с призрачните синтетични светове, толкова по-трудно става завръщането му в реалния объркан и изпълнен с противоречия свят. Сблъсъкът на двата свята е болезнен” При проучвания тази „диагноза” се потвърждава. Интервюирани  експерти споделиха, че за немалко хора, които са овладели работата с компютъра, тя става предпочитано занимание. Други специалисти с право твърдят, че както с всяко средство, така и злоупотребата с компютрите води до увреждане на психичното (или физическото) здраве.

Днес в големите фирми по света, та даже и у нас можем да видим ведомствени финтес зали, плувни басейни. Упражняват се различни видове групов спорт, чрез който организма системно може да бъде зареждан с така необходимия за всички органи кислород.

Разширено (ребрено) дишане

Разширено е дишането, при което гръдният кош се движи максимално встрани. При нетренирано, повърхностно и слабо дишане това не става в достатъчна степен, ето защо има недостиг на кислород в кръвта. За да бъде дишането хармонично, трябва да има стремеж за максимално разширяване на гръдния кош при вдишването на въздуха.

Упражнения за разширено дишане:

  1. Изправен стоеж, поема се бавно въздух, като се разширява гръдния кош отдолу нагоре. Задържа се въздуха по-продължително. После се издишва бавно, като с ръце се притиска първо корема, след това гърдите. Упражнението се повтаря 7-8 пъти.
  2. Изправени с ръце, протегнати напред, вдишва се с изнасяне на ръцете хоризонтално встрани, задържа се дишането, после ръцете се повдигат над главата и се свалят по време на издишване.
  3. Вдишване със затворени очи, с ръце върху гърдите, концентрация върху мисълта, че гърдите се разширяват под действие на вдишвания въздух.

Ето и едно интересно и полезно видео, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники при дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО