Пълноценно дишане

Пълноценно дишане упражнения и техники, полезна информация от нашите опитни и високо квалифицирани инструктури.

Пълноценно дишане упражнения и техники

„Само малцина умират от внезапен недостиг на въздух, обаче много хора загиват, защото години наред не са дишали достатъчно.” Амакеер

Дишането е най-важната функция на човешкия организъм. Тя е жизнено необходима, защото човек може да преживее без дишане едва няколко минути, докато без вода – няколко дни, а без храна – повече от месец. Животът започва с първия дъх и завършва с последното издишване. Чрез дишането се внася кислород и енергия, жизнено необходими за сложните биохимични процеси в организма.

Дейността на всички органи в тялото се хармонизира с ритъма на дишането. Обменните процеси, извършващи се във всяка клетка, се осъществяват благодарение на дишането. От него зависи самоизграждането и самовъзстановянането на организма, реализирано чрез деленето на клетките. Хармоничното и дълбоко дишане е първата предпоставка за добро здраве.

Съвременният човек със заседналия си начин на живот, с прегърбената стойка, с пребиваването в затворени и непроветрени помещения и т.н. значително влошава дихателната дейност на белите си дробове. Повърхностното дишане, и то на замърсен въздух, както и масовото тютюнопушене са в основата на много заболявания.

Превенция

За развитие в дихателната система трябва да се мисли още от ранна детска възраст. При липса на достатъчно движение, осигурено чрез активно спортуване, физическа дейност, практикуване на дихателни упражнения, децата израстват с тесни рамене и недобре развит гръден кош.

Неправилна стойка на тялото обикновено се получава в училищна възраст. Тежките ученически чанти, които носи неукрепналото малко дете, както и неправилното седене на чина, често водят до развитие на кифоза (прегърбване) или сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб). И при двете деформации обемът на гръдния кош, а оттам и виталният (жизненият) капацитет на белите дробове силно намалява. Още в детска възраст може да се развият заболявания поради недостатъчност в дишането.

Затлъстяването също пречи на дишането. При затлъстяване силно намалява  жизнения капацитет на белите дробове поради предизвиканото повдигане на диафрагмата.

Полезно

Дишането е естествен, неволеви, автоматичен процес. Но при неволно дишане се включват само някои части на белите дробове, а останалите не се пълнят с въздух. По такъв начин кръвоносните съдове в тези области губят своята еластичност. Неволевото дишане е неефективно, защото е плитко, повърхностно, горно дишане. За да вземат участие всички части на белите дробове, трябва да се диша волево. За това е необходимо най-малко 3 пъти дневно по 10 минути да се диша дълбоко с волево участие.

При запушен нос може да се вземе шепа хладка вода и да се всмуква през носа. Също и да се потопи лицето в хладка леко подсолена вода. Бавно се поема през ноздрите, след което се изплюва през устата.

Неволевото и нетренирано дишане се осъществява само с малка част от белите дробове. При някои деформации на гръдния кош се диша само с долната ребрена част. Частичното дишане понякога се дължи на пристягащи дрехи или лоша стойка на тялото, които могат да бъдат лесно отстранени. Скръбта, мъката също правят дишането повърхностно, частично и могат да доведат до заболяване.

Пълно дишане

Пълното дишане обхваща еднакво и пълноценно всички части на белите дробове. Чрез него организмът се снабдява в максимална степен с необходимия кислород. Механизмът на пълното дишане е даден в системата хатайога. Пълното йогийско дишане е много полезно за всеки човек, затова е добре то да се практикува всеки ден. При пълното йогийско дишане енергийните движения на диафрагмата позволяват значително увеличаване на обема на гръдния кош и нахлуване на голямо количество въздух в белите дробове. Едновременно с това диафрагмата прави масаж на коремните органи, като ги притиска. Тя спомага за улесняване перисталтиката на червата (с добър ефект против запек), за отделянето на жлъчен сок от черния дроб, на урина от бъбреците, за засилване изхвърлянето на отпадните продукти.

Движенията на диафрагмата спомагат за протичане на венозната кръв към сърцето. Удълженото дишане е бавно, продължително и равномерно вдишване и издишване. Бързото вдишване намалява поемането на кислород, неикономично е, води до сърцебиене и вдишаният въздух е незатоплен. То е признак на неуравновесеност и намалена жизненост. Спокойният ритъм на удълженото дишане създава вътрешен покой и яснота на мислите. То е основа за дълголетие. Удълженото дишане трябва да се упражнява няколко пъти на ден. Упражняващият ще почувства удоволствие от чистия въздух, който вдишва бавно, спокойно и естествено. При умора, неспокойствие, напрегнатост, няколко удължени дишания успокояват. Чрез удължено дишане може да се избегне дори желание за пушене.

Упражнения за удължено дишане:

  1. Вдишва се бавно и пълно, без прекъсване, задържа се въздуха колкото се може по-дълго и бавно, следва продължително издишване.
  2. Вдишва се бавно и пълно, задържа се въздуха по-дълго и издишването става през устата с прекъсване, както при свирене – така белите дробове се очистват.
  3. Вдишва се въздух, ръцете се протягат хоризонтално встрани, въздуха се задържа, ръцете се изнасят силно напред, после обратно няколко пъти, след което се издишва, като се отпускат надолу ръцете. Това упражнение стимулира нервната система.

Дишане. Разходка, излет, екскурзия.

Дишането по време на разходка трябва да бъде пълно, дълбоко, забавено и ритмично. Докато се установи индивидуалният ритъм на дишане в зависимост от физическото натоварване, наклона и трудностите на терена, добре е да се брои наум, например на всеки 4-5 крачки да правим по едно вдишване, на 2-3 крачки – задържане на въздуха, на 4-5 крачки – издишване. Целта е да се удължи времето до 6-8 крачки – вдишване, 3-4 задържане, и 6-8 – издишване. Дишането трябва да бъде леко, без насилствено удължаване, според възможностите на организма.

Ето и едно интересно и полезно видео, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники за ритмично махово дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО