Духовната страна на йога какво означава

Духовната страна на йога какво означава и как да го постигнем. Полезна информация от нашите йога инструктури.

Духовната страна на йога

Докато повечето хора се занимават с обучение по йога заради физическите му ползи, практиката на йога може да ни е от полза по различни други начини. Йогата е дълбоко вкоренена в духовността и много от позите имат по-дълбоки цели, които надхвърлят простото разтягане и укрепване на мускулите. Холистичният ефект, който се постига чрез йога, дава възможност на практикуващите да подобрят не само физическата си сила и гъвкавост, но и своите емоции, манталитет и концентрация.

Тази древна наука надхвърля обикновените физически аспекти, като задълбочава връзката между ума, тялото и най-важното от всичко – духа. Духовният аспект на йога може да помогне на йогите да развият интеграция на вътрешното същество, както и единство с Върховното съзнание. И всичко започва с тялото и асаните или позите.

В йога природата и околната среда, които ни заобикалят, са от съществено значение, засвидетелствани в многото санскритски и английски термини за асани (пози), които произлизат от животни и растения и се отнасят до техните специални характеристики или качества, като лотоса например . Освен това, някои получават вдъхновението си от Земята, а други имат своите корени в древната духовност. Всяко име обаче има по-дълбоко, скрито значение.

Духовната страна на йога – Нека да разгледаме подробно естеството на някои от тези пози.

Падмасана – Поза на лотос

В древните традиции на Азия цветето на лотоса често е символ на чистота и „спонтанно“ поколение, представляващо божествено раждане, духовно развитие и самото творение. Цветето на лотос е на пътешествие от корените си, вградени в калните води, издига се нагоре, излиза в светлината и разцъфтява в красивото цвете, което го познаваме. Символично той представлява съвършенството на човешкото същество, което е със своето тяло или „корени“ в света (като корените на лотоса в калта на езерото), но с ума си, обитаващ Божественото, като лотоса цъфтящи над повърхността на водата.

Когато позата на лотос е усъвършенствана, човек постига пълно откъсване, което се символизира от венчелистчетата на лотосовото цвете. Когато пръскате вода върху листенцата на лотоса, капчиците ще се търкалят от венчелистчетата и никога няма да залепнат за тях. По същия начин йогинът няма да остане привързан към нищо в света, въпреки че е „потопен“ с водата на света.

Позата на лотоса е обичайната седнала поза за медитация, която йогите приемат за медитация и пранаяма (дихателни упражнения). Дишането е енергизиращ и пречистващ аспект за човешкото тяло. Дълбокото, бавно дишане енергизира и пречиства телата ни. Практиката на йога ни помага да се настроим в себе си, позволявайки ни да открием истинската си природа и изискан потенциал.

Вирабхадрасана – поза на воин

Йогийската философия казва, че най-големият враг на човек е самонезнанието. Ако сте невежи или не осъзнавате напълно себе си, това може да причини силно страдание за вас и другите. Позата Воин позволява на човек да въплъти идеята за смелостта, храбростта и силата, необходими, за да се изправиш срещу собствените си вътрешни демони – преодоляване на егото и невежеството.

Всички 3 основни пози на Воин в йога включват силни изпънати крака, притискащи се към земята, силно изпънати ръце и активно, ангажирано ядро. Позата на Воин помага на тялото ви да развие не само физическа сила, но и духовна готовност за вътрешните битки, които умът и сърцето трябва да водят и да победят.

Баласана – Детска поза

Изглежда, че е една от по-простите пози, но в позата на детето има повече, отколкото изглежда. В тази поза коленичите на земята с крака, прибрани отдолу. Торсът ви е опрян на бедрата, ръцете отстрани или изпънати напред и длани, опряни на пода. Тази поза символизира и засилва връзката ви с детското отношение на предаването.

Целта на това упражнение е да бъдете в състояние на неправене, особено важно, ако сте напрегнати, силно напрегнати или стресирани. Тази поза е за създаване на обвивка от тихо спокойствие. Тя позволява на духа да си почине и да се подхранва. Отстранен от външния натиск. Акцентът върху правилното дишане в тази поза допълнително укрепва връзката между ума и тялото. Предизвиквайки състояние на спокойно осъзнаване. Това ви помага да се отпуснете напълно. Позволявате си малко тихо време, за да се интегрират умът, сърцето и тялото ви. Това води до състояние на дълбоко удовлетворяваща цялост.

Вркшасана – Поза на дървото

Популярна асана, практикувана в йога, целта на позата на дървото е да се постигне баланс. В този случай обаче балансът не се постига по твърд начин, а подобно на дърво. Кракът ви остава вкоренен в земята, докато тялото ви може да се люлее нежно и почти незабележимо, като дърво на вятъра. Свободата на движение, съчетана с баланс и вкореняване, развива духовното приемане на твърдата, но преходна позиция на тялото ви в света.

Шавасана – поза на труп

Повечето йога сесии завършват с Шавасана или „Поза на труп“. Това е поза за релаксация, изпълнявана, докато лежите по гръб със затворени очи и протегнати ръце до тялото. Тази асана изисква тялото ви да бъде напълно неподвижно. За да може умът ви да бъде привлечен навътре. Което ви позволява да се отдадете на вътрешното си аз без никакви разсейвания. Било то движение или мисъл.

Духовният аспект на позата извиква предаване, отказване от намеренията, целите и светските стремежи. В знак на признаване на факта, че има усещане за завършеност и мир. Който се намира в просто тишина и спокойствие. Важно е да запомните, че йогийската версия на смъртта се разглежда като кулминацията на живота на човек. Което я прави много важна за всички. Тази поза имитира смъртта по начин, който ви помага да се подготвите за неизбежния край. Който очаква всички ни. И да ви подготви, знаейки, че смъртта е състояние на пълна релаксация. Сякаш се отпускате в собственото си Аз.

Има три начина да се отпуснете:

  • физическа релаксация, когато тялото е неподвижно и мускулите напълно отпуснати;
  • умствена релаксация, когато умът е невъзмутим от мисли и емоции;
  • духовна релаксация, когато умът се слива във вътрешния духовен Аз.

Последни мисли

Добрата йога практика е тази, която позволява на практикуващите да постигнат мир – със себе си и външния свят, който обитават. Духовният аспект на йога набляга на постигането на мир и яснота на ума, докато усъвършенстването на стойката е от второстепенно значение.

Когато практикуваме йога с духовна гледна точка, ние признаваме, че крайната цел е трансформацията и пробуждането на нашето истинско Вътрешно Аз. Пробуждането на Аза означава реализиране на нашия най-висок потенциал. Осъзнаването на нашия скрит потенциал ни позволява да изразим пълнотата на нашата божествена същност. По този начин да направим възможно най-големия принос към света.

Практикуването на йога с тази крайна цел в крайна сметка ще доведе до духовно изпълнение, състояние на голямо блаженство. Практикуването на йога, насочено към пълна интеграция, включва определен начин на живот. Практика на състрадание и доброта. Вегетарианска или веганска диета. Всичко това играе важна роля за постигането на горната цел.

Ето и едно интересно и полезно видео, което може да видите Yoga For Anxiety and Stress

Снимки с упражнения и техники при дишане може да видите тук

Може да намерите и друга полезна и интересна информация в категория ПОЛЕЗНО